Nietolerancja pokarmowa typu III
nazywana też alergią typu III
Jest to niespecyficzna reakcja organizmu na białka dostarczone wraz z pożywieniem, które tworzą kompleksy immunologiczne z przeciwciałami IgG. Stopniowo powstające kompleksy odkładając się lokalnie w tkankach i narządach powodują przewlekły lub ogólnoustrojowy stan zapalny, którego objawy mogą być przyczyną przewlekłych dolegliwości a nawet chorób.
Akumulacja, jak i powstawanie kompleksów białko-przeciwciało jest procesem wymagającym czasu. Dlatego objawy nietolerancji pokarmowej typu III bardzo często są odczuwalne dopiero po kilku godzinach a nawet 3 dniach od spożycia produktu – podczas gdy typowa alergia (alergia typu I) daje objawy natychmiast. Z tej przyczyny objawy nietolerancji pokarmowej typu III często nie są kojarzone z produktem powodującym dolegliwości.
Identyfikacja produktów powodujących dolegliwości nie zawsze jest oczywista, a szybka ich identyfikacja jest możliwa jedynie przy wykorzystaniu dedykowanych testów diagnostycznych.
Według danych Allegry UK na nietolerancję pokarmową typu III może cierpieć aż 45% populacji, podczas gdy typowe alergie pokarmowe (alergia typu I) dotyczą 2,5% populacji.
Objawy Nietolerancji Pokarmowej
Objawy nietolerancji pokarmowej typu III mogą być bardzo niespecyficzne, bowiem oprócz oczywistych objawów ze strony układu pokarmowego, często występują dolegliwości na pozór niekojarzone z żywieniem – tj. objawy ze strony układu nerwowego, układu oddechowego, układu hormonalnego oraz objawy dermatologiczne.
UKŁAD
POKARMOWY

wzdęcia, zaparcia,
biegunki, uczucie ciężkości, zgaga, bóle brzucha, stany zapalne jelit, mdłości, wymioty
UKŁAD
NERWOWY

bóle głowy, zaburzenia koncentracji, przewlekłe zmęczenie, bezsenność, zmiany nastroju i zachowania, depresja, lęk
OBJAWY
DERMATOLOGICZNE

sucha skóra, świąd,
trądzik, pokrzywka, wysypka,
atopowe zapalenie skóry,
egzema,
łuszczyca
UKŁAD
HORMONALNY

nadwaga, cukrzyca, otyłość, nadczynność lub niedoczynność tarczycy, nadciśnienie, stłuszczenie wątroby, obrzęki, zatrzymanie wody
UKŁAD
ODDECHOWY

astma, kichanie,
zapalenie oskrzeli
nieżyt nosa, alergie oddechowe
częste infekcje, zapalenie zatok
OBJAWY
MIĘŚNIOWO-SZKIELETOWE

zapalenie stawów,
bóle stawów,
bóle mięśni,
osłabienie
Diagnoza Nietolerancji Pokarmowej
Dostępne testy diagnostyczne bazują na metodzie ELISA (test immunoenzymatyczny). W trakcie testu sprawdzana jest obecność immunoglobulin G (IgG) rozpoznających białka pokarmowe. Detekcja IgG dla danego produktu wskazuje na jego nietolerancję – co może być przyczyną Twoich dolegliwości.
Uzyskany wynik jest podstawą dalszego postępowania żywieniowego opartego na produktach tolerowanych lub dalszego postępowania diagnostycznego.
Ustalenie zindywidualizowanego postępowania żywieniowego opartego o wyniki badań pozwala na skuteczną i ukierunkowaną dietoterapię, która jest najlepszym wsparciem dla terapii leczniczych.
Kiedy wykonać badanie?

Jeżeli odpowiedź na przynajmniej jedno z powyższych pytań brzmi twierdząco, a objawy utrzymują się dłużej niż rok – to istnieje uzasadnione wskazanie do wykonania testu na Nietolerancję Pokarmową typu III.
1-2
>2
Jeśli masz więcej niż 2 objawy
Wykonaj:
FoodPrint 80+
FoodTest 110
FoodPrint 120+
FoodPrint 160+ Vege
FoodPrint 220+
Wciąż nie wiesz, które badanie jest dla Ciebie odpowiednie?
Umów się na Konsultację dot. Diagnostyki Nietolerancji*. W trakcie spotkania pomożemy w wyborze badania i pobierzemy materiał do badań.
Pozostałe badania*Konsultacja – Diagnostyka Nietolerancji, czas trawnia: 30 min, dostępna tylko stacjonarnie w gabinecie.
Jak wykonać badanie?
Wykonaj badanie w 4 prostych krokach
1
WYBIERZ TEST
Wybierz odpowiedni dla siebie panel
2
ZAREZERWUJ TERMIN
Zadzwoń lub skorzystaj z systemu rezerwacji on-line. Wybierz dogodny termin i zapłać on-line lub zapłać w trakcie wizyty
3
POBRANIE PRÓBKI
Pobranie próbki w gabinecie lub u Ciebie**, w zależności od wybranej opcji
4
WYNIK
Otrzymujesz wynik
**Opcja dostępna przy rezerwacji telefonicznej lub w sklepie w opcji “dodaj do koszyka“