Badanie Predyspozycji Genetycznych

Dietetyka i Żywienie Medyczne

Dopasuj dietę do swoich genów

Informacje o predyspozycjach genetycznych ułatwiają zaplanowanie skutecznej diety, która pozwoli osiągnąć pożądaną wagę, utrzymać zdrowie i zapewnić prawidłową profilaktykę w przypadku osób z predyspozycjami do chorób.
To od Ciebie zależy czy skorzystasz z osiągnięć współczesnej medycyny, CZY i JAK wykorzystasz informację ukrytą w Tobie.

Powszechnie wiadomo, że geny są niezwykle ważne, determinują one wytrzymałość fizyczną, predyspozycje sportowe, żywieniowe, metabolizm, nietolerancję pokarmową i choroby.  Sekwencja DNA to pula informacji o nas samych otrzymana od rodziców, na którą nie mamy wpływu. Mamy natomiast wpływ na nasze uwarunkowania środowiskowe (takie jak dieta), które wraz z predyspozycjami genetycznymi determinują nasze zdrowe i samopoczucie. 

Informację o naszym profilu genetycznym można wykorzystać, żeby żyć zdrowiej i dłużej.

Dostępne badania oparte są na badaniu polimorfizmu genów – czyli sprawdzaniu jaką „odmianą” genu dysponujesz. To właśnie ta „odmiana” determinuje odpowiedź organizmu na różne składniki pokarmowe – np. warunkując reakcję na kofeinę, kwasy omega-3, gluten itd. Badania dostarczają cennych informacji o zdolności organizmu do metabolizmu składników pokarmowych oraz pozwalają zidentyfikować składniki, które potencjalnie mogą wpływać negatywnie na nasze ciało.

Badania genetyczne mają głęboki sens, bowiem polimorfizm genów nie ulega zmianie w ciągu życia – dlatego tego typu testy robi się raz i są ważne przez całe życie.

Wynik tego typu badania jest ważny przez całe życie.

Badania Genetyczne

W badaniu analizowanych jest 70 polimorfizmów mających wpływ na sprawność fizyczną oraz predyspozycje żywieniowe.

Profil badania został opracowany na drodze konsultacji z najlepszymi specjalistami z dziedziny nutrigenetyki. 

Badania genetyczne

Badania polimorfizmów może dostarczyć wielu informacji na temat Twoich uwarunkowań genetycznych

METABOLIZM SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH

Wpływ genów na metabolizm witamin i składników mineralnych

Genetycznie uwarunkowany poziom metabolizmu niektórych składników odżywczych może okazać się kluczowy w identyfikacji przyczyn niedoborów lub nadmiaru poszczególnych witamin i składników mineralnych. To z kolei przekłada się na skuteczną dietoterapię oraz prewencję chorób będących konsekwencją zaburzenia równowagi poziomu witamin i/lub składników mineralnych.

ZDROWIE SERCOWO-METABOLICZNE

Geny predysponujące choroby sercowo-naczyniowe i cukrzycę

Choroby sercowo-naczyniowe to główna przyczyna zgonów. Uwarunkowany genetycznie metabolizm kofeiny, sodu, nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3 może predysponować do chorób sercowo naczyniowych oraz cukrzycy. Wyniki testów genetycznych pozwalają na oszacowanie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze oraz ryzyka zawału mięśnia sercowego.

NIETOLERANCJE POKRAMOWE

Genetycznie uwarunkowane ryzyko
nietolerancji pokarmowaych

U podstaw nietolerancji pokarmowych mogą leżeć predyspozycje genetyczne. Analiza DNA w kierunku nietolerancji pokarmowej jest szczególnie polecana na wczesnym etapie życia. Świadomość o polimorfizmach genetycznych dotyczących nietolerancji pokarmowych (tj. nietolerancja laktozy, lub glutenu) może pozwolić uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych w późniejszym etapie życia. 

SPRAWNOŚĆ FIZYCZNA

Genetyczne uwarunkowania czynników  związanych z aktywnością fizyczną

Zaangażowanie w sport to przede wszystkim ciężka praca i samodyscyplina, ale czy tylko? Otóż badania naukowe dowodzą, że takie cechy jak wytrzymałość, odczucie bólu, zaangażowanie i motywacja do ćwiczeń są uwarunkowane genetycznie. Wiedza na temat predyspozycji genetycznych w kierunku tych cech pozwala na zoptymalizowanie planu treningowego w celu osiągnięcia najlepszych rezultatów.

MASA CIAŁA I SKŁADU ORGANIZMU

Genetyczne uwarunkowania bilansu energetycznego i składu masy ciała

Utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz redukcja tkanki tłuszczowej mogą być zależne od genetycznie uwarunkowanego metabolizmu wybranych składników odżywczych. 

NAWYKI ŻYWIENIOWE

Genetyczne uwarunkowania
smaku i nawyków żywieniowych

Wybór produktów jest częściowo podyktowany odczuciem smaków. A te z kolei są zależne od naszego DNA. Odczucie smaku tłustego lub słodkiego, warunkuje wybory i nawyki żywieniowe.

Jak wykonać badanie?

Wykonaj badanie w 4 prostych krokach

1

WYBIERZ TEST

Wybierz odpowiedni dla siebie panel

2

ZAREZERWUJ TERMIN

Zadzwoń lub skorzystaj z systemu rezerwacji on-line. Wybierz dogodny termin i zapłać on-line lub zapłać w trakcie wizyty

3

POBRANIE PRÓBKI

Pobranie próbki  w gabinecie lub u Ciebie**, w zależności od wybranej opcji

4

WYNIK

Otrzymujesz Interpretację wyniku badania

**Opcja dostępna przy rezerwacji telefonicznej lub w sklepie w opcji “dodaj do koszyka

Badania gnetyczne