dr n. med. Dorian Nowacki

Dietetyka i Żywienie Medyczne

dr n. med. Dorian Nowacki

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Stopień doktora uzyskał z wyróżnieniem na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Podczas studiów doktorskich zajmował się badaniami nad rolą diety oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (tj. fosfolipidy, kwasy omega-3, omega-6) w prewencji oraz terapii chorób sercowo-naczyniowych.

Oprócz stopnia doktora nauk medycznych posiada tytuł magistra dietetyki ze specjalizacją z psychodietetyki z elementami obesitologii oraz magistra inżyniera biotechnologii ze specjalizacją z biotechnologii molekularnej i biokatalizy.


Po uzyskaniu stopnia doktora pracował naukowo między innymi na Wydziale Biotechnologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Obecnie pracuje jako Adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu gdzie zajmuje się tematyką dotyczącą zastosowania żywności funkcjonalnej i związków aktywnych biologicznie w prewencji chorób cywilizacyjnych. 


Jako absolwent prestiżowego rządowego programu Top500innovators posiada doświadczenie międzynarodowe zdobyte na Uniwersytecie Oxfordzkim oraz Uniwersytecie Cambridge. Doświadczenie międzynarodowe zdobywał także na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzymskiego Tor Vergata we Włoszech oraz Wydziale Medycznym Sackler Uniwersytetu Tel Awiwu w Izraelu

Obecnie jako założyciel i prezes Health Inn Med sp. z o.o. zajmuje się dietetyką kliniczną, psychodietetyką oraz Innowacyjnym Żywieniem Medycznym, gdzie realizuje się w pracy głównie z pacjentami.

W codziennej pracy z pacjentem specjalizuję się w:

1. Szeroko pojętej profilaktyce dietetycznej – odchudzanie, żywienie kobiet w ciąży, laktacyjne, żywienie sportowców.
2. Dietetyce Klinicznej – otyłość, nadciśnienie tętnicze, insulinooporność, cukrzyca SIBO, nietolerancje, choroby nowotworowe, nerek, wątroby, tarczycy, Parkinsona, Alzhaimera.
3. Dietetyce Bariatrycznej.
4. Psychodietetyce – zaburzenia dożywiania (bulimia, anoreksja, kompulsywne objadanie się) dieta w depresji i migrenach.
Zajmujemy się także dietą dostosowaną do profilu genetycznego. Oferujemy badania genetyczne oraz diagnostykę w kierunku nietolerancji pokarmowych.

Jest autorem i współautorem publikacji medycznych o zasięgu międzynarodowym (m. in. w czasopismach z grupy Nature), a także współtwórcą patentów dotyczących zastosowania innowacyjnych fosfolipidów w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  LinkedInResearchGate

Dorian Nowacki - ZnanyLekarz.pl
Dorian Nowacki - ZnanyLekarz.pl

Certyfikaty  ZnanyLekarz.pl

Dorian_Nowacki_certyfikat-jakości-dietetyk-Wrocław
Dorian Nowacki - ZnanyLekarz.pl

Czytaj więcej:

POLSKATIMES.PL

Czy marzenia o kolonizacji innych planet w kosmosie trzeba porzucić?

GLOS.UPWR.EDU.PL

Staże dla innowatorów. Nasi jadą do USA i Anglii – Głos Uczelni – Uniwersytet Przyrodniczy we…

Głos UPWr

Młode oblicze polskiej nauki o światowym zasięgu

TVN24.PL

Odyseja kosmiczna dobiero się zaczyna.

Wybrane publikacje i doniesienia naukowe:

“Lecithin derived from ω-3 PUFA fortified eggs decreases blood pressure in spontaneously hypertensive rats”
D. Nowacki, H. Martynowicz, A. Skoczyńska, A. Wojakowska, B. Turczyn, Ł. Bobak, T. Trziszka, A. Szuba
Sci Rep. Link – nature.com

„The effect of coffee and black tea consumption on sleep bruxism intensity based on polysomnographic examination” W. Frosztega, M. Więckiewicz, D. Nowacki [i in.], Heliyon

„A closer look at polyunsaturated fatty acids and hypertension” H. Martynowicz, A. Jodkowska A, D. Nowacki [i in.], Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej

„Sleep architecture and vitamin D in hypertensives with obstructive sleep apnea: A polysomnographic study”
J. Kanclerska, M. Wieckiewicz, D. Nowacki [i in.], Dental and Medical Problems

“Stan odżywienia 14-latków z Wrocławia” J. Wyka, E. Piotrowska, E. Raczkowska, K. Rak, D. Mazurek, M. Bienkiewicz, D. Nowacki
Bromat. Chem. Toksykol. Link – ptfarm.pl

“Wpływ kwasów omega-3 (DHA) na zaburzenia otępienne, w tym chorobę Alzheimera w badaniach zwierzęcych”
B. Stańczykiewicz, D. Nowacki, M. Jakubik, J. Rymaszewska
Psychogeriatr.Pol. Link 

“Wpływ kwasów omega-3 na poziom ołowiu, reaktywność naczyń i lipidy w surowicy szczurów zatruwanych ołowiem”
A. Wojakowska, A. Skoczyńska, B. Turczyn, D. Nowacki, Ł. Bobak, B. Smyk, A. Szuba, T. Trziszka
Conference Publication; Olsztyn: UMW Editor,  ISBN 978-83-7299-893-4

“Omega-3 enriched eggs and egg derived products in prevention and treatment of cardiovascular diseases” 
A. Szuba, D. Nowacki, K. Skórka-Telichowska, A. Wojakowska, A. Podgórska, A. Doroszko, Ł. Bobak, T. Trziszka
Wrocław Banff Egg Forum 2014, p. 33. ISBN 978-83-7717-185-1

“The phospholipid fraction obtained from egg yolk decreases blood pressure in spontaneously hypertensive rats exposed to acute stress” H. Martynowicz,D. Nowacki, G. Mazur, T. Trziszka. A. Szuba
Journal of Hypertension, doi: 10.1097/01.hjh.0000500248.52671.11. Konferencja: Hypertension Seoul 2016. Link

Wszystkie publikacje