Diagnostyka Nietolerancji Pokarmowej typu III
FoodDetective™
Najszybszy test pozwalający na identyfikację podwyższonego poziomu przeciwciał IgG specyficznych dla 59 pokarmów (w 46 grupach).
Badane produktyZrób badanieFoodTest 40
Podstawowe badanie obejmujące podstawowe produkty tj. mleko, pszenica, orzechy, białko gliadynę (gluten), oraz białko i żółtka jaj.
Badane produktyZrób badanieFoodPrint® 80+
Technologia mikromacierzy
Panel zawiera różne grupy produktów. Zalecany w przebiegu przewlekłych schorzeń.
Badane produktyZrób badanieFoodPrint® 120+
Technologia mikromacierzy
Badanie obejmuje wszystkie grupy produktów spożywczych. Rekomendowany dla dorosłych oraz dzieci w przewlekłych objawach.
Badane produktyZrób badanieFoodPrint® 160+ Wegetariański
Technologia mikromacierzy
Jednen z najbardziej rozbudowanych paneli diagnostycznych. Obejmuje wyselekcjonowane grupy produktów przeznaczone dla wegetarian (ale nie tylko). Zboża, nabiał, a nawet warzywa i owoce mogą być źródłem różnych przewlekłych objawów.
Badane produktyZrób badanieFoodPrint® 220+
Technologia mikromacierzy
Najbardziej rozbudowany panel pozwalający na wykluczenie reakcji krzyżowych pomiędzy pokarmami i skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych. Rekomendowany w przebiegu chorób alergicznych i autoimmunologicznych.
Badane produktyZrób badanieStressPrint
Badanie neuroprzekaźników i hormonów stresu
Nasz organizm każdego dnia zmaga się ze stresem, jest on nieodłącznym elementem codziennego życia. W niektórych przypadkach stres przyjmuje formę przewlekłą, niosąc ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Stres często kojarzony jest ze stanem psychologicznym, emocjonalnym. Warto także pamiętać, że jest to stan fizjologiczny, który można diagnozować.
Analiza wykonywana jest z próbek śliny i moczu, dzięki czemu badanie jest bezinwazyjne. Ocenie podlega 8 neurohormonów (hormony stresu i neuroprzekaźniki) uczestniczących w fizjologicznej reakcji organizmu na stres. Poziom analizowanych markerów stresu pozwala na ogólną ocenę poziomu obciążenia organizmu stresem.
MARKERY ANALIZOWANE W BADANIU StressPrint
OBJAWY PRZEWLEKŁEGO STRESU
Objawy przewlekłego stresu są bardzo zróżnicowane
NOWOCZESNE TECHNOLOGIE w badaniu StressPrint
Wykorzystana w badaniu StressPrint metoda poboru próbki moczu DrySpot (Labor Diagnostika Nord GmbH & CO. KG) jest chroniona europejskim patentem. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii DrySpot niestabilne substancje w próbce są utrwalane, co zwiększa wiarygodność utzyskanych wyników – a tym samym gwarantuje skuteczną diagnozę. Z kolei próbka śliny pobierana jest metodą Salivette®.
WSKAZANIA DO WYKONANIA StressPrint
ZABURZENIA PSYCHICZNE I NEUROLOGICZNE
depresja, przewlekłe zmęczenie, nerwice, lęki, ADHD, choroba Parkinsona, schizofrenia, autyzm, problemy z koncentracją, bezsenność, poczucie ciągłego niepokoju, kołatanie serca, drżenie rąk
NARAŻENIE NA PRZEWLEKŁY STRES
pracownicy korporacji, służby zdrowia, pracownicy zmianowi, policjanci, strażacy, ochroniarze etc.
ZABURZENIA HORMONALNE
zespół napięcia przedmiesiączkowego, zespół policystycznych jajników
SPORT WYCZYNOWY
Osoby uprawiające wyczynowo sport
PROBLEMY ŻOŁĄDKOWO-JELITOWE
np. IBS, wrzody żołądka i dwunatnicy, choroby zapalne jelit
BÓLE GŁOWY
przewlekłe bóle głowy i migreny
CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE
choroba Hashimoto, cukrzyca typu 1
OBJAWY DERMATOLOGICZNE
np. trądzik, AZS
CZĘSTE INFEKCJE
infekcje wirusowe i bakteryjne np. opryszczka, angina
ZABURZENIA METABOLICZNE
np. otyłość, insulinooporność, cukrzyca typu 2
NIETOLERANCJA POKARMOWA
ZABURZONE LIBIDO
Co zrobić z wynikiem badania StressPrint
Na podstawie wyniku badania można odbudować równowagę neurohormonalną organizmu indywidualnie dobranym planem żywieniowym.
Zrób badanieBadania Genetyczne
Badanie Predyspozycji Genetycznych
Wybierz dietę dopasowaną do Twoich genów
Dlaczego warto?Dostępne testy Nutrigenomix
Health & Wellness
Zdrowie i uroda
Kompleksowy test genetyczny składający się z panelu 70 markerów genetycznych pozwalający na przedstawienie zindywidualizowanych zaleceń żywieniowych oraz rekomendacji dotyczących aktywności fizycznej dostosowanych do Twojego DNA. Test pozwala na określenie genetycznych uwarunkowań związanych z aktywnością fizyczną oraz reakcją organizmu na kluczowe składniki diety. Uwzględnienie zaleceń zawartych w raporcie może znacząco wpłynąć na utratę wagi oraz osiągnięcie pożądanego składu ciała. Wyniki dostarczają informacji na temat:
– metabolizm składników odżywczych
– predyspozycje do nietolerancji pokarmowych
– zdrowir serca
– nawyków żywieniowych
– relacji między genami a wynikami sportowymi i ryzykiem urazów
Wyniki testu są przedstawione w spersonalizowanym raporcie, który zawiera rekomendacje dietetyczne i zalecenia dotyczące aktywności fizycznej na podstawie Twojego indywidualnego profilu genetycznego.
Zrób badanieAthletic Performance
Wydajność sportowa
Badanie zostało opracowane specjalnie z myślą o sportowcach w celu zwiększenia wydajności wysiłku fizycznego. Panel składa się z 70 markerów genetycznych warunkujących osiągnięcia sportowe oraz predyspozycje żywieniowe. Wyniki badania pozwalają na sformułowanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych i treningowych w oparciu o Twój profil genetyczny. Wyniki badania pozwalają na sformułowanie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych i treningowych . Zastosowanie się do zaleceń zawartych w raporcie genetycznym może być pomocne:
– w poprawie składu ciała
– identyfikacji potencjalnych nietolerancji pokarmowych
– optymalizacji wysiłku fizycznego pod kątem zdrowia
– w określeniu wymagań żywieniowych
Badanie identyfikuje również markery, które predysponują ryzyka związane z kontuzjami co pozwala zidentyfikować mocne strony każdego sportowca. Wiedza na temat predyspozycji genetycznych dostarczona przez badanie Athletic Performance pozwala na zoptymalizowanie planu treningowego w celu osiągnięcia najlepszych rezultatów oraz wykorzystanie w pełni swojego potencjału genetycznego dzięki czemu zawsze będziesz o krok “do przodu”.
Zrób badanieBadanie podzielone jest na 6 paneli:
W badaniu Nutrigenomix analizowanych jest 70 polimorfizmów mających wpływ na sprawność fizyczną oraz predyspozycje żywieniowe. Analiza profilu genetycznego dostarcza wielu informacji na temat genetycznych uwarunkowań.
PANEL 1: METABOLIZM SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Metabolizm witaminy A, gen BCMO1, polimorfizm rs1164541
Metabolizm witaminy B12, gen FUT2, polimorfizm rs6013382
Metabolizm witaminy C, gen GSTT, polimorfizm rs22666333,4
Metabolizm witaminy D, gen CYP2R1, polimorfizm rs10741657 gen GC, polimorfizm rs22826795,6
Metabolizm witaminy E,
gen F5, polimorfizm rs60257Metabolizm kwasu foliowego, gen MTHFR, polimorfizm rs18011338, 9
Zespół przeładowania żelazem, gen SLC17A1, polimorfizm rs17342717 gen HFE, polimorfizmy rs1800562, rs179994510, 11
Metabolizm żelaza, gen: TMPRSS6, polimorfizm rs4820268 gen: TFR2, polimorfizm rs7385804 gen: TF, polimorfizm rs38116411, 12
Metabolizm wapnia, gen GC, polimorfizm rs7041 i rs458813
PANEL2: ZDROWIE SERCOWO-NACZYNIOWE
Metabolizm kofeiny. gen CYP1A2; polimorfizm rs247230014, 15
Ładunek glikemiczny: ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, gen TCF7L2, polimorfizm rs1225537216
Sód: ryzyko nadciśnienia tętniczego, gen ACE, polimorfizm rs434317
Metabolizm kwasów omega-3, gen NOS3, polimorfizm rs179998318
Metabolizm nasyconych kwasów tłuszczowych, gen APOA2, polimorfizm rs508219
PANEL 3: KONTROLA MASY CIAŁA I SKŁADU ORGANIZMU
Bilans Energetyczny organizmu, UCP1, polimorfizm rs180059220
Zależność metabolizmu od aktywności fizycznej i podaży białka, gen FTO, polimorfizm rs993960921- 23
Tłuszcz całkowity – metabolizm tłuszczu, gen TCF7L2, polimorfizm rs790314624, 25
Metabolizm jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, gen PPARγ2, polimorfizm rs180128226
PANEL 4: NIETOLERANCJE POKRAMOWE
Nietolerancja laktozy, gen MCM6, polimorfizm rs498823527–29
Nietolerancja glutenu, geny HLA, polimorfismy rs2395182, rs7775228, rs2187668, rs4639334, rs7454108, rs471358630–32
PANEL 5:NAWYKI ŻYWIENIOWE
Percepcja smaku tłuszczu, gen CD36, polimorfizm rs176166733
Preferencje do spożycia cukru, gen GLUT2, polimorfizm rs540034
Trawienie skrobi, gen AMY1 polimorfizm rs424437235
Podjadanie między posiłkami, gen MC4R polimorfizm rs1778231336
PANEL 6: ĆWICZENIA I SPRAWNOŚĆ FIZYCZNA
Motywacja do ćwiczeń, gen BDNF, polimorfizm rs626537,38
Wytrzymałość organizmu, gen ADRB3, polimorfizm rs4994 gen NRF2, polimorfizm rs12594956 gen GSTP1, polimorfizm rs1695 gen NFIA-AS2, polimorfizm rs157231239–42
Moc i siła organizmu, gen ACTN3, polimorfizm: rs181573943,44
Zaangażowanie do ćwiczeń, gen CYP19A1, polimorfizm rs2470158 gen LEPR, polimorfizm rs1240555645
Odczuwanie bólu, gen COMT, polimorfizm rs468046,47
Ryzyko urazu ścięgna Achillesa, gen COL5A1 polimorfizm rs1272248
Witamina D
Metabolity witaminy D
Witamina D jest niezbędna w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wapniowej. Ponadto badania pokazują, że witamina D jest kluczowa dla układu nerwowego, mięśniowego, immunologicznego, krążenia oraz rozrodczego. Jej prawidłowy poziom zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby autoimmunologiczne, niektóre typy nowotworów, cukrzycę, choroby układu krążenia oraz nadciśnienie tętnicze.
Przewagą tego badania jest zastosowana technologia. Badanie wykorzystuje metodę chromatografii cieczowej ze spektroskopią mas (LC-MS/MS), co pozwala na ocenę ilościową 3 form witaminy D:
główne prekursory aktywnej formy witaminy D: 25(OH)D2 i 25(OH)D3
forma epimeryczna 3–epi–25(OH)D3
katabolit 24,25(OH)2D3
W przeciwieństwie do powszechnie stosowanych badań, gdzie ocenie podlega jedynie stężenie całkowite witaminy D (forma 25(OH)D), badanie z wykorzystaniem techniki LC-MS/MS pozwala na ocenę metabolizmu klinicznego witaminy D.
Zrób badanieBadanie przewodu pokarmowego
Dysbiozy i stany zapalne przewodu pokarmowego
GutFlora
BADANIE MIKROFLORY
Ocena składu mikroflory jelitowej i diagnostyka dysbioz układu pokarmowego. Ilościowa ocena głównych grup bakterii tlenowych, beztlenowych oraz grzybów znajdujących się w jelicie człowieka.
Więcej o badaniuGutFlora+
BADANIE MIKROFLORY I STANÓW ZAPALNYCH
Ilościowa ocena głównych grup bakterii tlenowych, bakterii beztlenowych, grzybów połączone z oceną wydajności procesu trawienia oraz markerów zapalnych.
Więcej o badaniuCandida
BADANIE CANDIDA
Określa odpowiedź naszej odporności organizmu na drożdżaka, czyli stężenie IgG i IgM przeciw antygenom Candida albicans we krwi.
Więcej o badaniuZonulina
BADANIE ZONULINA
Ocena stężenia białka biorącego udział w regulacji przepuszczalności szczelin międzykomórkowych nabłonka jelita (enterocytów). Zmiany tego typu mogą zaburzać homeostazę immunologiczną w jelitach.
Więcej o badaniuAnaliza składu ciała
wykonana bezinwazyjną metodą bioimpedancji (BIA) przy użyciu analizatora TANITA MC-780MA
Zobacz jak przygotować się do badania
Przed badaniem BIAAnalizator składu ciała TANITA MC-780MA
Segmentowy analizator składu ciała przeznaczony do użytku profesjonalnego. Posiada certyfikat medyczny i spełnia normy wymagane do wykorzystywania urządzenia w jednostkach medycznych. Jest to urządzenie najnowszej generacji, umożliwiające monitorowanie progresu pacjentów i oceny efektów działań.
Analiza segmentowa znajdująca szczególne zastosowanie u sportowców umożliwia przeprowadzenie analizy m.in. zawartości tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej z podziałem na: prawa i lewa ręka, prawa i lewa noga oraz korpus.
BIA jest wliczone w cenę pierwszej i kolejnych wizyt w Health Inn Med.
Zrób badanieMIERZONE PARAMETRY CAŁEGO CIAŁA:
Masa ciała
Indeks Masy Ciała (BMI)
Masa Tkanki Tłuszczowej (kg)
Tkanka Tłuszczowa % (BF%)
Wskaźnik Tkanki Tłuszczowej Wisceralnej
Całkowita Masa Mięśni (kg)
Całkowita Masa Mięśni (%)
Masa Mięśni Szkieletowych
Całkowita Zawartość Wody w Organizmie % (TBW%)
Całkowita Zawartość Wody (TBW) kg
Masa Wody Wewnątrzkomórkowej (ICW)
Masa Wody Zewnątrzkomórkowej (ECW)• Stosunek TBW/ECW
Masa Tkanki Beztłuszczowej (kg)
Wiek Metaboliczny
PPM – Podstawowa Przemiana Materii (BMR)
Masa Protein
Wskaźnik Budowy Ciała – Physique rating
PARAMETRY POMIARU SEGMENTOWEGO
Masa Mięśni w Segmentach
Masa Tkanki Tłuszczowej w Segmentach
Ocena Masy Mięśni Nóg
Segmentowa Równowaga Masy Mięśni
Segmentowa Tkanka Tłuszczowa %