Nietolerancja Pokarmowa typu III

Dietetyka i Żywienie Medyczne

Nietolerancja Pokarmowa typu III

Nietolerancja pokarmowa typu III – IgG* zależna – często nazywana jest też alergią typu III. Objawy nietolerancji bardzo trudno jest powiązać z konkretnym pokarmem ponieważ mogą one wystąpić nawet do 3 dni po spożyciu pokarmu. Z tego powodu reakcje wywołane między innymi przez IgG nazywane są reakcjami opóźnionymi. Często jedyną skuteczną metoda identyfikacji białek pokarmowych, które nam szkodzą jest badanie obecności przeciwciał IgG w surowicy krwi.

Wbrew pozorom problem nietolerancji pokarmowych jest dość powszechny. O ile typowa alergia pokarmowa (typu I) według szacunków UK Allergy dotyczy ok. 2% populacji to problem Nietolerancji Pokarmowej dotyka, aż 45% populacji.

Najczęstsze objawy nietolerancji pokarmowej są ze strony układu pokarmowego, ale nie jest to reguła. Na drugim miejscu są wszelkie objawy skórne.

Czy kwalifikujesz się do badania? Odpowiedz sobie na poniższe pytania:

Czy miewasz częste wzdęcia po jedzeniu?

Czy cierpisz na zaparcia lub biegunki?

Czy masz objawy skórne?

Czy cierpisz na bóle głowy?

Czy brakuje Tobie energii? 

Czy często chorujesz?

Jeśli odpowiedź na przynajmniej jedno z powyższych pytań brzmi twierdząco, a objawy utrzymują się dłużej niż rok – to istnieje uzasadnione wskazanie do wykonania badania na nietolerancję pokarmową typu III. 

Chcesz wiedzieć więcej? Odwiedź stronę lealthinnmed.pl poświęconą nietolerancji pokarmowej:

 

 

*IgG – immunoglobulina G / przeciwciała IgG

 

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments